Органічні добрива
Вирощуйте фрукти і овочі без застосування мінеральних добрив! Природній сильний аромат, великі розмір, яскраве забарвлення відрізняють плоди, які виросли на природних добривах від тих, які виростили за інтенсивною промисловою технологією. Ми рекомендуємо , а лікарі радять, споживати такі плоди усім, хто не байдужий до свого здоров я, особливо хворим на шлункові захворювання та дітям.
Види органічних добрив
Компост — найдоступніше добриво, яке можна приготувати а відходів господарства. Для цього придатні листя, тирса, кора дерев, гнила солома, бур'яни, бадилля, сажа, фекалії, сміття, кухонні покидьки тощо. Закладати компостну купу слід у затіненому, непридатному для вирощування рослин місці під парканом, біля буді¬вель. Майданчик ретельно вирівняйте, обсипте валиком землі висотою 25—30 см, щоб під купу не затіка¬ла вода.
Ширина купи внизу 1,5—2 м, зверху 1,2—1,5, висота 1,2—1,5 м. Вниз покладіть бур'ян, бадилля, солому та інший вологоємкий матеріліал. На нього в міру нагромадження складайте різні покидьки. З боків і зверху бажано покласти стару плівку, щити з хмизу — це захистить купу від пересихання чи розгрібання курми. Через тиждень-два купу зволожте, краще гноївкою, бовтанкою з пташиного посліду, розчином азотних добрив (100—150 г на відро води), а якщо їх немає — водою. Один-два рази на рік купу ретельно перемішайте так, щоб зовнішні шари потрапили всередину.
Листкова земля — це також компост, основним компонентом якого є листя. Готують його так само, як і компост, з обов'язковим зволоженням переліченими вище добривами.
Тирсу як органічне добриво можна використовувати лише після компостування з рослинними рештками, дворовим сміттям, сажею і фека¬ліями. Складену в купу тирсу зволожте гноївкою або розчином добрив — на 10 л води по 200 г сечовини і суперфосфату і 50 г хлористого калію. На три відра тирси додайте відро розчину. Внесення свіжої тирси може призвести до зниження врожаю внаслідок споживання азоту мікробами для її розкладання.
Сидерати — спеціально висіяні, переважно бобові рослини (люпин, горох, лядвенець, вика, серадела, чина, конюшина, фацелія), зелену масу яких приорюють чи прикопують у грунт. При розкладанні вони поліпшують фізичні властивості грунту, збагачують його поживними речовинами, за дією прирівнюються до гною. Фацелія, конюшина, ріпак — добрі медоноси. В умовах обмеженої площі любительського саду і городу сидеральні культури вирощуйте в попередніх, повтор-ущільнених посівах. Восени висійте озиму вику, люпин, ріпак, а навесні, за два тижні до висаджування розсадних або посіву квасолі, гарбузів та інших пізніх культур, зелену масу прикопайте. Після закінчення вегетації огірків, ранньостиглої капусти та інших культур можна висіяти горох, ріпак, яру вику, а пізніше й овес, які встигнуть сформувати добру масу. її вистачить не лише для того, щоб прикопати на місці, а й після подрібнення внести на іншій площі саду чн городу. Якщо є достатній запас води для поливу або ж хороше природне зволо-ження, сидерати можна сіяти в широких міжряддях просапних культур. Після їх збирання сидерати залиште на певний чає для приросту зеленої маси, яку потім прикопайте.
Мул (сапропель) з рік, озер, ставків та інших прісних во¬дойм — чудове повне органічне добриво. Вносити його слід восени перед перекопуванням грунту.