Обрізання ягідних кущів: смородини, порічки, аґрусу

Тільки не загущені, добре освітлені і здорові ягідні кущі здатні дати багатий урожай. А для  цього їх треба не тільки підживлювати, поливати але і регулярно обрізати. Кущі можна обрізати восени — у жовтні-листопаді, але найкраще це робити на весні. Навесні обрізають підмерзлі верхівки та гілки, що поламались взимку. Кущі обрізають до розпускання бруньок!

Обрізання куща чорної смородини

Кущ чорної смороди­ни і порічок починають формувати зразу після садіння, вко рочуючи пагони і залишаючи над поверхнею грунту 3-4 доб­ре розвинуті бруньки. Це сприяє сильному росту бічних і при­кореневих гілок. Якщо пагони після садіння не зрізати, бічні гілки виростають малими, прикореневих пагонів утворюється мало, а в деяких сортів їх зовсім нема: кущ набуває штамбо­ву форму, і в майбутньому його важко формувати.

 Мал.1 Обрізування саджанця з одним стеблом.

У наступні 2-3 роки з нових прикореневих пагонів щороку лишають З-4 найсильніше розвинуті для формування на них скелет­них гілок. Решту прикореневих гілок вирізають над поверх­нею грунту, не залишаючи при цьому пеньків.

Мал.2   Обрізування сформованих кущів у перший рік після висаджування. Мал.3 Обрізування на третій рік.

Обрізування дорослого куща, що дає плоди, полягає у видаленні маловрожайних 5-6 літніх гілок; замість них за лишають однорічні, добре розвинені прикореневі пагони. Якщо ж приріст на старих гілках сильний, їх можна залишити ще на рік. У цьому випадку видаляють затінені молодші гілки. При обрізанні видаляють також усі всихаючі, хворі та загущуючі пагони, гілки, які перехрещуються та труться одна об одну.

Мал.4 Кущ смородини у період плодоношення. До обрізки і після.

У добре сформованого  куща чорної смородини має бути 12-15 гілок різного віку.

Обрізання куща порічки

Перший рік у червоної і білої смородини гілки обрізають аналогічно як у чорної смородини. Якщо кущ практично є сформований, то скелетні гілки вирізують біля основи куща тільки після 7-8 років плодоношення! Щоб замінити старі гілки, щорічно залишають по три-п'ять прикореневих пагонів. Видаляють всі слабкі та сухі та ушкоджені шкідниками гілки. Гілки 5-6-річного віку, якщо вони стали маловрожайними, вкорочують на 1/2-1/3, переводячи на найбільш сильні бічні відгалуження.  

УВАГА! Квіткові бруньки порічок зосереджується на закінченнях річ­них приростів та середній частині гілки, у зв'язку з чим укорочувати верхівки пагонів порічок не рекомендується. На головних плодових гілках однорічний приріст вкорочувати не слід, це може значно скоротити врожай порічки.

Мал.5 Кущ порічки перед та після обрізування.

Обрізання куща аґрусу

Аґрус обрізають восени або рано на весні до розпускання бруньок. Щороку в кущі залишають 4-5 прикореневих пагонів. Кущі агрусу в 3-4-річному віці повинні мати 12-15 гілок різного віку (у тому числі чотири-п'ять однорічних). У дорослого куща, що плодоносить, постійно підтримуються  до 20-25 різновікових гілок. Основний врожай формується на 2-4 річних плодушках. Найцінніші гілки в кущі агрусу 4-5 – річного віку, які відзначаються високою врожайністю. Гілки, старші 6-8 років, обрізають.   

Дуже важливо, щоб середина куша була добре освітлена, тому зону плодоношення поступово переводять на периферію. У гілок, розташованих близько до землі, видаляють ті пагони, що ростуть вниз. Усі пагони, що уражені борошнистою росою, вирізують і спалюють. однорічний приріст на головних плодових гілках бажано не обрізати, якість плодів звісно покращиться, але у кількості плодів ви значно програєте. Вирізані гілки збирають, виносять з ділянки і спалюють,щоб запобігти поширенню шкідників та хвороб.

Мал.6 Кущ аґрусу до і після обрізки.